2014-07-23

В пошуках давніх рецептів борщу приготовленому в печі


Українська народна кухня – культурна спадщина українців, здобуток, яким ми пишаємося і не збираємося забувати. Вона створювалася впродовж багатьох віків, тож відбиває історичний розвиток українського народу, звичаї, культуру й традиції.
Візитівкою народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика …


Так з метою вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризації і реанімації культурних традицій Полтавського регіону активісти колективу "МАНДРУЙМО ПОЛТАВЩИНОЮ" розпочали серії етнографічних експедицій. Вони вже побували в селах Миколаївка та Глинське Зінківського району. Дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців Олена Щербань спілкувалися з літніми жінками та дізнавались про технологію приготування борщу в українській печі та ще й у глиняному горщику.


- А вже в середині серпня буде проведено кулінарний фестиваль "Борщик в глиняному горщику", де майстрині приготують в печі  борщі в горщиках. Цим фестивалем ми розпочинаємо серію досліджень в рамках проекту "Відродження Українських Кулінарних Традицій", - розповідає Олександр Кудинець, голова громадської організації "Туристичне СЕЛО Полтавщини".

- В подальшому в етнографічних експедиціях плануємо використовувати велосипед як екологічно чистий вид транспорту, - говорить Валерій Нурумов, голова правління ГО "ВелоПолтава".

До зустрічі на фестивалі!

Немає коментарів:

Дописати коментар