2014-08-17

І Всеукраїнський кулінарний фест-квест «Борщик в глиняному горщику»

Українська народна кухня – культурна спадщина українців, здобуток, яким ми пишаємося і не збираємося забувати. Вона створювалася впродовж багатьох віків, тож відбиває історичний розвиток українського народу, звичаї, культуру й традиції. Візитівкою народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика…

У мальовничій Опішні на території зелених садиб «Старий хутір» та «Лялина світлиця» проходив 16 серпня 2014 року Перший Всеукраїнський кулінарний фест-квест «Борщик в глиняному горщику». Метою Фесту є: вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону; популяризація активного туризму і сприяння його розвитку в Полтавщині; пропаганда здорового способу життя, вживання органічної продукції; привернення уваги туристів до суб'єктів зеленого туризму Полтавської області.

Чотири учасниці, які були обрані під час етнографічних експедицій в Зіньківському районі, готували в печі по три різновиди борщу у трьох глиняних горщиках одночасно:
  • борщ скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці);
  • борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
  • борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Варили й «екзотичні» борщі. Так, можна було скуштувати борщ із щукою та карасями, грушами та навіть із суницями. І так...

Учасниця № 1. Горопашна (у дівоцтві - Петренко) Ганна Кирилівна, 1943 р.н., у селі Борисівка, Диканського району, (нині проживає в селі Удовиченки, Зіньківського району, Полтавщина) готувала:
1. Борщ з куркою, без часнику (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: курка, буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
2. Борщ пісний з квасолькою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщик баби Явдошки, або «біз м’яса» (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).

Учасниця № 2: Куденець Марина Олександрівна, готувала за рецепатми Удовиченко (у дівоцтві - Шебеда) Ганни Кирилівни, 1938 р.н., у селі Удовиченки, Зіньківського району (нині проживає в селі Удовиченки, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із свининою по-нашому (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ з рибою і квасолею (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: риба, буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий і духм’яний).
3. Борщ із щавлем, кропивою та яйцями (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: зелень щавлю, кропиви, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль).

Учасниця № 3: Піщаленко (у дівоцтві - Рокита) Катерина Іванівна, 1957 р.н., у селі Глинське Зіньківського району (нині проживає у селі Глинське, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром Глинський (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: ребро свинини, буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, перець солодкий, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ із щукою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: щука, буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщ зелений із куркою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: курка, зелень, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сметана, яйця, сало, зелень, сіль, перець гіркий).

Учасниця № 4: Правденко (у дівоцтві - Мокляк) Любов Тимофіївна, 1937 р.н., у селі Малі Будища Зіньківського району (нині проживає в селі Попівка, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром Попівський (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: свинина, ребро, буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ червоний з грушками (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: груші, квасоля, буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, цукор, перець гіркий).
3. Борщ із клубникою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: клубника, буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль, перець).

Фест-квест «Борщик в глиняному горщику» організовано в рамках проекту «Відродження український кулінарних традицій» громадською організацією «Туристичне СЕЛО Полтавщини».

Підтримка:
- мережа магазинів «Аврора»;
- Центр Української Культури та Мистецтв;
- Торговий дім органічної продукції «Органік ЕРА»;
- міжобласна волонтерська організація «СВІТ-Україна»;
- Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні
- громадська організація «ВелоПолтава»;
- магазин велосипедів «ВЕЛОЦЕНТР».


Інформаційна підтримка:
- ОДТРК «Лтава»;
- «Голос України»;
- «Факти»;
- «КОЛО»;
- «Новини Полтавщини»;
- Інформпроект «Зеленому туризму – зелене світло».

Сприяння:
- Полтавська облдержадміністрація;
- Зіньківська райдержадміністрація.


Фото

Відео

Немає коментарів:

Дописати коментар