2015-06-09

Навіщо приліпили російський герб на пам'ятку національного значення?


Зовсім недавно, проїжджаючи мимо Хрестовоздвиженського монастиря, помітили, що на дзвіницю приліпили російський герб. Продивляючись минулі фотографії, видно, що до реставрації цього елементу декору не було.

Тому виникає питання навіщо його туди приліпили?

Як відомо дзвіниця є частиною архітектурного ансамблю Хрестооздвиженського монастиря і належать до пам'яток архітектури національного значення.

З історії відомо, що "Полтавська усамітнена обитель на честь Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього була заснована у 1650 році з нагоди нам’яті про перші перемоги зброї гетьмана Богдана Хмельницького над поляками під Жовтими Водами та Пилявцями, учасниками якої були і козаки Полтавського полку. Відтоді Полтавський монастир стає найпівденнішим серед так званих городянських, тобто полкових монастирів Гетьманщини XVII століття. Кошти на його розбудову надають полтавські міщани та козацька старшина на чолі з Іваном Іскрою, Іваном Крамарем та полковником Мартином Пушкарем. Благословив будівельні роботи по зведенню ще тоді дерев'яного монастирського комплексу Київський митрополит Сильвестр Косів."(дж.)

А саму дзвіницю зведено в 1786 році у стилі українського бароко, чотириярусну, висотою 22 47 м. На ній було 10 різних за розмірами дзвонів, найбільший важив 400 пудів (понад 6,5 т).

1 коментар: